Internasjonal friskmelding for BDSM og fetisj.
Etter mange års hardt arbeid er endelig 150 millioner mennesker friskmeldt. Allerede i 2010 fikk vi en Norsk friskmelding av BDSM og fetisjisme. Dette har vært med å påvirke Verdens helseorganisasjon (WHO) til å følge etter. SMil Norge, ReviseF65 (utvalg i FRI) og UngBDSM (utvalg i SkeivUngdom) har i mange år kjempet for å fjerne stigma og fordommer.
“Dette er fantastisk! Nå kan vi virkelig begynne å snakke om helsefremmende arbeid for fetisj- og bdsm-befolkningen.” Sier Carina Lund leder for SMiL Norge, en organisasjon som i over 30 år har jobbet aktivt for å fjerne stigma og fordommer mot BDSMere og fetisjister. “Friskmeldingen er en viktig handling ikke bare for BDSMere og fetisjister i Norge, men også i land i verden hvor den type tenningsmønster er mindre akseptert.” Endelig faglig oppdatert WHO sier selv at diagnosene ikke har fulgt hverken samfunnets eller den vitenskaplige utviklingen siste 25 år. WHO har først og frems tatt utgangspunkt i forskningen på område, men de har også fulgt strømninger i samfunnet. Bdsm og fetisjdiagnoser har blitt forandret hos den amerikanske psykiatriforeningen (American Psychiatric Association), og har vært borte fra alle de nordiske landene sine lister i flere år. “De Nordiske landene har vært foregangsland og her skal SMil, FRI og Skeiv Ungdom være stolte”, tilføyer Lund. Viktig støtte “Et viktig poeng, er at WHO er verdens mest anerkjente medisinvitenskapelige institusjon, og frem til nå kunne man alltid ha referert til dem om en var skeptisk til BDSM og fetisj.” Dette som nå har skjedd har, ifølge Lund, forandret samtalen og samtaleklimaet. “Vi har måttet forsvare vår seksuelle orientering i møte med tvilere fra både statlige institusjoner og i våre private relasjoner. Nå har vi endelig WHO på vår side, i tillegg til forskningen. Vi trenger mer kunnskap “Det trengs mer kunnskap om seksuelt mangfold for å ivareta folkehelsen. Vi har et stort ønsker at denne friskmeldingen kan få politikere til å ta mer ansvar for den seksuelle folkehelsen.” Lund er tydelig på at dette burde få konsekvenser for utforming av seksualpolitikk. Det har til nå ikke vært noen form for norsk forskning om hvordan det faktisk går med bdsm-praktiserende, spesielt de som er aktive utenfor de etablerte miljøene. “Det er på tide at helsemyndihetene tar med BDSM og fetisj med i statistikker og levekårsundersøkelser for å forsikre at budsjettkronene blir brukt på effektive tiltak.” Ikke ett ord om BDSM og fetisj I strategi for seksuell helse 2018-2025 utgitt av helsedepartementet, med Bent Høye i spissen, er ikke BDSM og fetisj nevnt med ett ord. “Dette viser at vi ikke tas på alvor.” Lund er ikke nådig i sin omtale av strategien som skal sette grunntonen for tiltak innen seksuell helse de neste syv årene. “Som et minimum burde det jobbes for å få tilstrekkelig kunnskap som sikrer at BDSMere og fetisjister ikke møter gamle fordommer i møte med helsevesenet” Kildeliste: - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5032510/ - https://foreningenfri.no/blog/who-friskmelder-fetisjister-og-bdsm-ere/ Videre kontakt
Leder Carina Lund 416 61 039 Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.